I Nordlysets land

Høsten og vinteren er tid for nordlys ( aurora borealis ) over Hovden og Frugga feriehus. Mørketid kombinert med kjølige netter med klar himmel byr tidvis på spektakulært nordlys som farer over himmelen. Fra slutten av august til mars måned er det mulig å se nordlyset. Men hva er nordlyset?

Hva er nordlys ?

Nordlyset oppstår når når partikler fra sola kommer i retning mot jorden. Aktive nordlysfenomener er avhengig av aktiviteten på solen. Sola slynger ut enorme gasskyer (solvinden) av varierende styrke, og iblant er det stormer. Kraftig aktivitet på sola kan gi opphav til meget kraftige nordlys tre til fire dager etterpå. 

 

Det magiske nordlyset

Nordlyset kan komme fort som et bølgende lys som farer over himmelvelvingen. Det varierer i styrke og med flere farger fra grønn og gul, til rød og oransje. Nordlyset kan opptre med store variasjoner i de bølgende bevegelsene fra sirkler til spiraler og noen ganger kan en se nordlyset som en bølgende loddrett gardin med flere farger. Det kan også være mer uklart som en sky på himmelen. 

Nordlyset er et naturfenomen som styres av værforholdene, så en smule tålmodighet er lurt å ha med seg i jakten på nordlyset. Uteliv på mørke steder med lite menneskeskapt lys kan være verdt innsatsen når nordlyset plutselig viser seg.  

Myter og overtro

I gamle dager hadde nordlendingene en tro om at nordlyset kunne påvirke oss mennesker og vi måtte for eks ikke erte nordlyset. Dersom en viftet med et hvitt klede eller plystret på det kunne nordlyset komme og ta deg. En skulle heller ikke le av nordlyset for da kunne en bli lam. De fleste var redde for nordlyset, trodde det var en bro mellom himmel og jord og at en kunne få kontakt med de døde. 

I dag har vi kunnskap om fenomenet nordlys og vet at det ikke er farlig og vi kan nyte dette fantastiske fargesparakende fenomenet som lyser opp himmelen i perioder. 

Øystein Lunde Ingvaldsen
Nordlys over småbåthavna
Nordlys over småbåthavna i Hovden
Jack Lihaug
Nordlys over RÆK II i Hovden
Øystein Lunde Ingvaldsen
Hovden
Nauteneset - nordlys over vindmølla
Øystein Lunde Ingvaldsen

Relaterte artikler